14 Kasım 2014 Cuma

Prankvertising vs. Muzip Pazarlama

Pazarlama terimlerimize eklenen Prankvertising sempatik midir antipatik mi?
Türkçeye "Eşek Şakası Reklamcılık" ya da "Korku Pazarlaması" olarak çevirenler olmuş. 
Ben "Muzip Pazarlama" demeyi tercih ettim. Yeni trend tüm Prankvertising örneklerinde bir muziplik var =)

Burada "şakayı kaka yapmak" ince çizgisini geçmemek önemli bence; çünkü eşek şakalarının kötü sonuçlarına şahit olduk birçok defa. Bir örneği burada.

İnsanları doğal ortamlarında yakalayıp şaşırtıyor ya da korkutuyor pazarlama insanları. Ve bu anları gizli kameraya çekerek viral videolar hazırlayarak yayıyorlar.
The North Face'in geçtiğimiz ay yayınladığı Prankvertising örneğini oldukça başarılı buldum. İnsanlar mağazadaki ürünleri incelerken taban ayaklarının altından kaymaya başlıyor ve yan duvar bir tırmanış duvarı halini alıyor. Tek kaçış bu duvara tırmanmak, sonrasını ise videoda bulabilirsiniz:
Ucuna havuç yerleştirilmiş bu Muzip Pazarlama örneğinde hem ürünü görme imkanı buluyoruz, hem de insanların bu ürünü nasıl arzuladıklarını görüyoruz.

Korku filmi tanıtımları, kanal tanıtımları Prankvertising örneklerinin yanı sıra aşağıdaki markalarla farklı kullanımlarını görebilirsiniz. Ürünle bağdaştığı alanlarda başarı oranı artıyor:

via

Is Prankvertising likable or repulsive? There is a thready line between prank and a joke. 
So I believe it is important to determine the limits to avoid being repellent. 

We have seen samples of undesirable results of pranks such as you can see in here

In Prankvertising, brands scare or shock people in their daily life and shoot a viral video and seed it. There is a quite interesting video of The North Face Korea, you can see in the first video at the beginning of the article which comports with the brands "adventure" value and we can see the desire of people to reach the product.

There are several examples for horror movies and the new season launches of TV channels as well. Prankvertising draws attention more, when the viral video is relevant to the product. You can see different usages in the videos above.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder