15 Ocak 2013 Salı

Make Kony Visiable!

Joseph Kony uzun yıllardır görünmezken, bir aktivist O'nu hem görünür yapmak hem de sesini dünyaya duyurmak istemiş.

Uzun zamandır en çok etkilendiğim ve en kapsamlı sosyal sorumluluk projesini paylaşmak isterim (Kurumsal sosyal sorumluluk olsa bu sayfaya daha uygun olacaktı, evet); PR tarafından değerlendirmeye değer. Sosyal medya kitleleri peşinden sürüklemek için bir amaç ve araç olabilir mi?
Kimdir bu Joseph Kony? 
Joseph Kony 1987 yılından bu yana, Doğu ve Orta Afrika'daki erkek çocukların eline silah tutuşturarak, kız çocuklarını ise seks kölesi olmaya zorlayarak ailelerinden kaçırıp yaklaşık 30.000 sivilden oluşan bir ordu kurmuş bir kötü adamdır. Çocukları ailelerinden kaçırıp, beyinlerini yıkayarak ellerine verdiği silahlarla ailelerini öldürmelerini emretmiş, sözde barış politikası yaparak kalabalıkları peşine takmayı başarmış bir zekadır bunun yanında.

Proje 2003 yılında Afrika gezisinde Jason Russel'ın (projenin yaratıcısı, hakkında bir çok farklı yorum mevcut; bir çoğu da ağır eleştiriler. Niyetini göz önünde bulundurmadan yaptığı kampanyanın pozitif yönlerine odaklanmak istiyorum) Jacob ile tanışmasıyla başlar. Jacob da diğer birçok arkadaşı gibi orduya alınmış, eline silah verilmiş, savaşa zorlanmış; ama ordudan kaçmayı başarmış bir Afrikalıdır. Jacob, kahramanımıza "daha yaşanabilir bir dünya" için ilham verir ve bu büyük kampanya başlar. Seslerini duyurmak için decision-maker ve culture-maker'larla birlikte çalışırlar. Facebook ve twitter'ı ve farklı medya kanallarını kullanırlar. Birçok gönüllü proje için kolları sıvar, maddi ya da manevi yardım eder (Sosyal medyada bunun Amerika'nın oyunu olduğuna dair yorumlar dönmeye başlar.) Proje dünya çapında yankı uyandırır ve Afrika'daki çocuklara güzel bir geri dönüşü olur. Okumayanlar okula, işi olmayanlar da kurulan iş yerlerine yerleştirilirler. Hedef 2012 yılı sonuna kadar Kony'nin tanınması, yakalanması, ordudan kaçabilmiş çocuklara daha iyi bir gelecek sağlamak, tehlike altında olan çocuklara ise güvenli bir yaşam kurmaktır.

Nitekim Kony'nin yakalanması dışında, başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
İzlenilen program, kullanılan araçlar ve kampanya hedefleri aşağıdaki grafikte özetle verilmiş:
Ayrıntılı bilgiye websitesinden ulaşabilmeniz mümkün.
Kony'i takip edebileceğiniz twitter adresi burada.
Kampanyayı takip edebileceğiniz twitter adresi buradayken; facebook'a ulaşım buradan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder